TimePhoto 20190628 105317Paul's  Disa'sTimePhoto 20190628 105317

Inleiding

Als liefhebber van planten, en Orchideeën in het bijzonder, is Facebook een ideaal medium om kennis te vergaren over de voorwaarden om bepaalde planten te houden, maar ook om te zien wat de wereld in dat opzicht te bieden heeft. Zo kwam ik op een pagina terecht, waar foto's van een tentoonstelling van Disa's te zien waren. Orchideeën waar ik wel eens van gehoord had, maar verder nooit aandacht had besteed. Op één van deze foto's was een overzicht te zien van állemaal bloeiende Disa's in de meest levendige kleuren die je je maar kon bedenken. En dan is de kiem gelegd: Je gaat lezen over deze planten en je interesse wordt dusdanig aangewakkerd, dat je besluit om er aan te gaan beginnen. Je ontdekt dat er een Disa-groep is op Facebook en komt in contact met andere Disa-liefhebbers.

Tatton Flowershow 2017

(foto Ronald Pemberton)

DAT is het moment dat er geen weg terug meer is....................het Disa-virus is geplant in je brein en er is geen ontsnappen meer aan........wees dus gewaarschuwd!

Ik kwam in contact met Ronald Pemberton, die mij met raad en daad terzijde stond bij de start. Bij hem kocht ik mijn eerste planten. Geweldig mooie planten voor een zeer schappelijke prijs zoals ik ze daarna nooit meer heb mogen ontvangen. Helaas is door de Brexit import uit het Verenigd Koninkrijk zo goed als onmogelijk geworden. De eerlijkheid gebiedt mij te vermelden, dat van die eerste planten slechts een paar mijn beginnersenthousiasme hebben overleefd, want bij een foute verzorging, steken allerlei problemen de kop op, maar al doende leert men. Van de tweede zending planten, ben ik er maar één verloren, de rest groeit en bloeit nog elk jaar.

Het doel van deze site is om mensen wat meer bekend te maken met de voorwaarden om ze met succes te kunnen houden en zoveel mogelijk de beginnersfouten te kunnen vermijden. Tevens wil ik een indruk geven in de wondere wereld van de Disa's: foto's van de soorten die we nooit in cultuur zullen tegenkomen en waarvan welwillend foto's beschikbaar zijn gesteld door enthousiaste fotografen die daar op expeditie zijn geweest maar ook door liefhebbers, die in de gelukkige omstandigheid zijn bij de groeiplaatsen in de buurt te wonen. Natuurlijk ben ik alle mensen die op wat voor wijze dan ook hun bijdrage hebben geleverd aan deze site, ontzettend dankbaar. Ik wil daarnaast proberen geïnteresseerden op weg te helpen om zelf te gaan zaaien met practische instructies daarbij. Dat kan gewoon in een bakje met een mengsel van perliet en Sphagnum, maar steriel zaaien levert sneller resultaten op. Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat mijn manier van zaaien de enige juiste manier is, want ieder doet het op zijn eigen manier. Maar ik heb er, onder mijn omstandigheden, succes mee. Ik ben geen professional en dus er gaat ook wel eens iets mis. Bijvoorbeeld dat na steriel zaaien het medium in sommige bakjes of flesjes gaat schimmelen na het zaaien ( meestal te wijden aan onzorgvuldig werken ) of dat de zaden van bepaalde soorten of hybriden na steriel zaaien gaan schimmelen. Gelukkig zie je dat vaak al na een week, dan kun je het weer opnieuw gaan proberen. Ontstaat er bij dezelfde soort of kruising steeds weer schimmel na het zaaien, dan zijn de zaden zelf de bron van besmetting en zal het hiermee niet gaan lukken. Sommige kruisingen tussen verschillende Disa-hybriden of soorten leveren vele kiemkrachtige zaden op, maar sommigen slechts enkele of zelfs geen enkele. Onder de microscoop is  vaak vooraf al te zien of er embryo's in de zaden zitten. Zo kun je de succeskansen al een beetje inschatten.

Comments powered by CComment

Visitor Counter

Verenigde Staten van Amerika 35,9% Verenigde Staten van Amerika
Nederland 35,8% Nederland
Frankrijk 11,0% Frankrijk
Duitsland 5,7% Duitsland
Onbekend 2,8% Onbekend

Totaal:

25

Landen
000937
Vandaag: 1
Gisteren: 3
Deze week: 13
Afgelopen week: 15
Deze maand: 1
Afgelopen maand: 61
Totaal: 937